fredag 7 januari 2011

C+FP?

Newsmill skrev idag ordföranden för CUF och LUF en debattartikel om att det skulle stärka de liberalas position i Sverige om Centerpartiet och Folkpartiet slogs ihop till ett "liberalt" parti.

Precis som för Kristdemokraterna, om än inte lika desperat för Centerpartiet och Folkpartiet, så äter Moderaterna i princip upp Alliansen från insidan och de tre andra regeringspartierna måste börja definera sig själva som egna partier och sluta vara "småmoderater", vars enda syfte är att få stödröster för att stärka Moderaternas position.

Att slå ihop C och FP skulle kunna vara ett sätt för de "liberala" att enas och få större inflytande, men Cwejman och Anderssons lösning är nästan korkad. Både CUF och LUF är radikalare än sina moderpartier och kämpar för att påverka partierna i en mer libertarian riktning och det nya C+FP-partiet som dessa två ungdomsförbund vill bilda skulle vara långt mer liberala än dagens bonde-C och förbjud-burqa-FP vilket såklart inte skulle gå om samma politiker fanns kvar i partierna.

Cwejman och Andersson försöker få det att låta som att Sverige saknar ett riktigt liberalt alternativ, men Liberala Partiet har redan funnits i flera år som ett libertarianskt alternativ till de socialliberala partierna i Riksdagen och det nybildade Liberaldemokraterna har troligen en ännu större chans att få inflytande.

CUF och LUF:s våta dröm om ett klassiskt liberalt parti i Riksdagen kommer förhoppningsvis inte att uppfyllas och C och FP borde uppmärksamma vad deras ungdomsförbund håller på med, om de inte kan hålla koll på sina radikala ungdomar är det risk att hela partiet blir en libertariansk sörja, något som svenska folket, genom val, visat att det inte vill ha.

SvD, DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar