Men vad är priset för frihet? Brittiska The Guardian skrev för bara några år sen om samma stad. Där nämns alla ekonomiska fördelar som Dagens Nyheter tagit med. Men där står det klart att Huaxi inte blivit någon liten västkoloni, i princip alla dina tillgångar finns bara på pappret, då de åker tillbaka in i kollektivet på en gång. En medlem i den regionala regeringen sa såhär:
Our assets belong to the commune not to the individual, we have a local saying that your dividend lasts only as long as you stay in the village and the factories keep running.Byn är fortfarande, likt resten av Kina, genomsyrad av den kommunistiska andan från ordförande Maos tid och det är ingen som tror något annat. Längs Huaxis största väg är det fullt med plakat på leende invånare i staden för att påminna stadens invånare om hur bra de har det, och på härligt diktaturvis blev den senaste borgmästaren vald med det fantastiska stödet av 100%!
Kina har inga planer på att göra om landet till en demokrati inom en särskild snar framtid - något som man inte bör glömma. Eventuella ekonomiska reformer sker endast för "kollektivets" bästa, något som alltid kommer stå över kinesernas frihet. Det vore skönast för alla om folk slutade anta att politisk och social frihet kommer i samma paket som ekonomisk frihet.
Kina är ett land som jag har svårt att tro på. Kommer ställa till för världen förr eller senare. Antagligen senare, när de har gjort världen beroende av dem.
SvaraRaderaOch lögner av den typen som om mönstersamhället i kommunistisk anda men med kapitalistisk trollstoft över är inte alltför ovanliga.
urk...
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=yru1C-RE7lc